Bahan-bahannya
-
Nasi impit secukupnya. ** nasi impit untuk lontong sebenarnya direbus dalam daun pisang.
-
Sayur lodeh
-
Sambal kacang
-
Serunding kelapa
Cara Menyediakannya
- Potong nasi impit kecil-kecil dan masukkan dalam mangkuk
- Campurkan sedikit sambal kacang, serunding kelapa dan sayur lodeh
- Hidangkan lontong bersama sambal tumis ikan bilis atau sambal telur rebus, ayam masak merah dsb
- Hidangkan panas-panas.
SAYUR LODEH
-
300gm udang hidup, buang kulitnya
-
2 biji lada merah
-
1 biji bawang besar dimayang
-
2 ulas bawang putih
-
5 ulas bawang merah,
-
1 inci kunyit hidup
-
segenggam udang kering ditumbuk
-
2 batang serai, dititik
-
minyak untuk menumis dan garam secukup rasa
-
sedikit fucuk dan suhun, direndam
sayur-sayurannya – dipotong kecil mengikut suka
-
1 batang lobak
-
1 ikat kacang panjang
-
½ biji kobis
-
1 biji sengkuang
-
3 keping tempe, digoreng
-
3 keping tauhu digoreng
-
2 biji kentang, digoreng
Cara Membuatnya
-
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk dan serai hingga wangi
-
Masukkan udang dan kacau hingga udang masak
-
Kemudian masukkan santan, garam dan serbuk perasa diikuti sayur-sayuran, suhun dan fucuk serta lada hidup dan bawang besar. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
SAMBAL KACANG
-
RM 1.00 kacang tanah, digoreng dan ditumbuk jangan terlalu lumat
-
sedikit minyak untuk menumis
-
sedikit rempah tumis (buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang)
-
sedikit ketumbar dan jintan, disangai dan ditumbuk halus
-
garam dan sedikit gula merah
-
santan pekat ½ biji kelapa
BAHAN TUMBUK
-
10 biji lada kering atau ikut pedas yang diingini
-
5 biji bawang merah
-
2 biji bawang putih
-
sedikit belacan
-
2 batang serai
-
sedikit lengkuas dan halia
-
2 biji buah keras
cara membuatnya :
-
panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis. Bila wangi, masukkan bahan yang ditumbuk dan kacau hingga garing. Bila telah garing, masukkan garam dan gula serta ketumbar jintan tadi
-
Kemudian masukkan santan dan akhir sekali masukkan kacang tanah goreng tadi. Kacau hingga pekat dan pecah minyak
-
Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.
SERUNDING KELAPA
- ½ biji kelapa parut
- garam
- gula dan serbuk perasa
- sedikit air asam jawa
- minyak untuk menumis
bahan tumbuk :
- 1 batang serai
- 5 – 6 biji lada kering – lebihkan jika suka pedas
- 5 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- sedikit kunyit, lengkuas dan halia
- sedikit ketumbar, jintan putih dan jintan manis
- segenggam udang kering atau ikan bilis
- sedikit belacan
cara membuatnya :
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing dan wangi
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
- Akhir sekali masukkan kelapa. kemudian terus dikacau atas api kecil sehingga agak kering
- Sesuaikan rasa dan angkat
* Nak tahu cara buat kuah lontong, insyaAllah saya boleh bagi cara yang biasa saya buat. Senang aje, janji udang kering banyak dan campurkan juga udang basah dan sotong rendam. Sayur-sayurannya :
- tempe di goreng setakat elakkan dia hancur dalam kuah (3/4 masak),
- tauhu kering dan su’un direndam
- lobak potong dalam 1 1/2″
- kobis
- kacang panjang
- lada merah belah dua (up to you banyak mana)
- tauhu digoreng dan potong empat
- dan akhir sekali campur cendawan yang kerinting warna hitam (some people call it cendawan telinga kera (rendam dulu).
* Bawang merah tengok banyak mana yang hendak dimasak, kisar sekali dengan udang kering. Masukkan dalam periuk yang ada bahan-bahan di atas. Tak payah tumis. Masukkan santan cair dan santan pekat. Jaga santan jangan pecah lemak.
No comments:
Post a Comment