Thursday, September 30, 2010

LONTONG JOHOR

lontong_2.jpg

Bahan-bahannya

  • Nasi impit secukupnya. ** nasi impit untuk lontong sebenarnya direbus dalam daun pisang.

  • Sayur lodeh

  • Sambal kacang

  • Serunding kelapa

lontong.jpg

untitledbmp.gif

Cara Menyediakannya

  • Potong nasi impit kecil-kecil dan masukkan dalam mangkuk
  • Campurkan sedikit sambal kacang, serunding kelapa dan sayur lodeh
  • Hidangkan lontong bersama sambal tumis ikan bilis atau sambal telur rebus, ayam masak merah dsb
  • Hidangkan panas-panas.

SAYUR LODEH

  • 300gm udang hidup, buang kulitnya

  • 2 biji lada merah

  • 1 biji bawang besar dimayang

  • 2 ulas bawang putih

  • 5 ulas bawang merah,

  • 1 inci kunyit hidup

  • segenggam udang kering ditumbuk

  • 2 batang serai, dititik

  • minyak untuk menumis dan garam secukup rasa

  • sedikit fucuk dan suhun, direndam

sayur-sayurannya – dipotong kecil mengikut suka

  • 1 batang lobak

  • 1 ikat kacang panjang

  • ½ biji kobis

  • 1 biji sengkuang

  • 3 keping tempe, digoreng

  • 3 keping tauhu digoreng

  • 2 biji kentang, digoreng

Cara Membuatnya

  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk dan serai hingga wangi

  • Masukkan udang dan kacau hingga udang masak

  • Kemudian masukkan santan, garam dan serbuk perasa diikuti sayur-sayuran, suhun dan fucuk serta lada hidup dan bawang besar. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.

SAMBAL KACANG

  • RM 1.00 kacang tanah, digoreng dan ditumbuk jangan terlalu lumat

  • sedikit minyak untuk menumis

  • sedikit rempah tumis (buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang)

  • sedikit ketumbar dan jintan, disangai dan ditumbuk halus

  • garam dan sedikit gula merah

  • santan pekat ½ biji kelapa

BAHAN TUMBUK

  • 10 biji lada kering atau ikut pedas yang diingini

  • 5 biji bawang merah

  • 2 biji bawang putih

  • sedikit belacan

  • 2 batang serai

  • sedikit lengkuas dan halia

  • 2 biji buah keras

cara membuatnya :

  • panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis. Bila wangi, masukkan bahan yang ditumbuk dan kacau hingga garing. Bila telah garing, masukkan garam dan gula serta ketumbar jintan tadi

  • Kemudian masukkan santan dan akhir sekali masukkan kacang tanah goreng tadi. Kacau hingga pekat dan pecah minyak

  • Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.

SERUNDING KELAPA

  • ½ biji kelapa parut
  • garam
  • gula dan serbuk perasa
  • sedikit air asam jawa
  • minyak untuk menumis

bahan tumbuk :

  • 1 batang serai
  • 5 – 6 biji lada kering – lebihkan jika suka pedas
  • 5 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • sedikit kunyit, lengkuas dan halia
  • sedikit ketumbar, jintan putih dan jintan manis
  • segenggam udang kering atau ikan bilis
  • sedikit belacan

cara membuatnya :

  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing dan wangi
  • Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
  • Akhir sekali masukkan kelapa. kemudian terus dikacau atas api kecil sehingga agak kering
  • Sesuaikan rasa dan angkat

* Nak tahu cara buat kuah lontong, insyaAllah saya boleh bagi cara yang biasa saya buat. Senang aje, janji udang kering banyak dan campurkan juga udang basah dan sotong rendam. Sayur-sayurannya :

  • tempe di goreng setakat elakkan dia hancur dalam kuah (3/4 masak),
  • tauhu kering dan su’un direndam
  • lobak potong dalam 1 1/2″
  • kobis
  • kacang panjang
  • lada merah belah dua (up to you banyak mana)
  • tauhu digoreng dan potong empat
  • dan akhir sekali campur cendawan yang kerinting warna hitam (some people call it cendawan telinga kera (rendam dulu).

* Bawang merah tengok banyak mana yang hendak dimasak, kisar sekali dengan udang kering. Masukkan dalam periuk yang ada bahan-bahan di atas. Tak payah tumis. Masukkan santan cair dan santan pekat. Jaga santan jangan pecah lemak.

*Jangan lupa masukkan serai yang dititik dan serbuk kunyit. Ini untuk mencantikkan penampilannya nanti.. InsayAllah, jadilah kuah lodeh tu nanti. Selamat mencuba

LONTONG



LONTONG atau KUAH LODEH

Bahan sayuran
1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil]
3 biji kentang [potong kecil]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tahu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil]
cili merah [hiriskan]
bawang besar [mayangkan]
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]

bahan dimesinkan
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

bahan lain
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau rendang ayam dan juga sambal kuah kacang.


NASI IMPIT

Bahan
2 cawan beras
6 cawan air
daun pandan
garam
daun pisang

Cara
1. Basuhkan beras dan masukkan semua bahan kecuali daun pisang dalam periuk biasa atau rice-cooker.
2. Masakkan saperti masak nasi biasa.
3. Bila nampak nasi telah kering masukkan dlam loyang yg dilapikkan daun pisang.
4. Tekan sampai padat dengan potato mash.
5. Lapikkan semula dengna daun pisang dan tindihkan dengan bahan yg berat saperti lesung batu atau periuk kecil yg berisi air.
6. Biarkan semalaman atau 5 -6 jam.
7. Bila dah sejuk potong dan hidangkan dengn kuah lodeh.

NOTA
sekiranya takder daun pisang boleh gantikan dengan pelastik biasa.